Hverdagsfortellingene

Stopp! Vi har ikke rukket å snakke om dagen til barnet ditt ennå.

Barnet tilbringer i dag flere våkne timer i barnehagen enn det gjør hjemme med sine foreldre. Tiden vi bruker på å gjenfortelle om hverdagen til barnet i barnehagen har mye å si for sammenhengen mellom hjem og barnehage. Det er også viktig at vi får informasjon om barnets opplevelser hjemme. 

Mye handler om tid. Mange foreldre har ikke satt av tid til å snakke med barnehagepersonalet i hente og levering situasjon, og ofte har vi ikke tid til å snakke ut med foreldrene fordi vi ikke er nok voksne på jobb. 

Uansett så må vi snakke om viktigheten av å skape et bindeledd mellom hjemmet og barnehagen, og snakke med foreldrene om hvorfor de må sette av tid i hverdagen til å høre om hvordan barnet har hatt det i barnehagen. 

Om å fange hverdags-glimtene 

Mange barn gjør at du glemmer episoder som du ønsker å gjenfortelle til foreldrene når de kommer å henter, og ofte kommer jeg på fortellingene når barnet har reist hjem for dagen. For at ikke de gode hverdags-glimtene skal forsvinne ut i evigheten, så prøver jeg alltid å ha en notatbok og en penn i nærheten. På basen har vi også en plakat hvor vi fester post-it lapper med praksisfortellinger. 

Spørsmål til ettertanke:

Hvilke hverdagsfortellinger velger du?

Positive eller negative?

Har du tenkt på at måten du forteller om barnet gjenspeiler synet du har på barnet?

Se for deg at det er du som skal hente barnet ditt i barnehagen - hva vil du høre fra hverdagen til barnet ditt? Hva trenger du for å bygge en samtale om hverdagen hjemme ved middagsbordet? 

Bli bevisst på hva du velger å informere foreldrene om – Gjentar du deg selv mye så blir det kjedelig for foreldrene å høre på det du har å si.


Snakk ikke over hodet på barnet, snakk heller med barnet og ut til foreldrene. Prøv å få barnet til å fortelle eller være med å fortelle fra sin egen hverdag?

Kommentarer

Populære innlegg