Ny musikk i barnehagen



Jeg har alltid hatt musikk tett på hjertet mitt, og det er helt naturlig å bruke sang og musikk i hverdagen med de minste barna i barnehagen.

Etter over ti år i feltet må jeg ærlig innrømme at jeg begynner å bli lei av de gamle slagerne som «Bæ bæ lille lam», «Mikkel rev», «Ro, ro til fiskeskjær», «Bjørnen sover», osv.. Og hva får barna ut av at vi synger på sanger vi kanskje har fått «litt opp i halsen»?


Gøy å lære seg noe nytt

Jeg har derfor vært på jakt etter nye sanger å synge og ny musikk å spille sammen med de minste barna. Jeg har små barn selv, og følger nøye med på hva slags musikk som fenger for denne aldersgruppen. Det er gøy å lære seg nye sanger, rim og regler, det er gøy å lære seg nye danser og høre på helt fersk musikk. 


Skap stemning i hverdagen med musikk


Det er spennende for barna å høre på ulike sjangre og føle på stemningen som musikken gir oss. Tenk etter hvordan du kan bruke musikken mer bevisst i hverdagen, om hvordan du f.eks kan bruke musikken til å holde roen på morgenen med å spille rolig meditasjonsmusikk, gitarspill eller kanskje rene pianospill uten tekst. Her er noen tips til spillelister  fra Spotify som vi spiller der jeg jobber:
  •         Piano in the background
  •     Evening  acoustic
  •       Infinite acoustic
  •       Jack Johnson
  •   Meditasjon og avslapning
  •       Morgenkaffe
  •   Peaceful Guitar


Ny barnemusikk

Før sommeren fikk jeg høre en ny barneplate fra artisten Gunnelie med tittelen «Ringeli roser», som er en helt fantastisk barneplate for barn i barnehagealder. Ingunn Sørli Øksnes har satt melodi på gamle regler og også skrevet noen av sangene på platen selv. På youtube og på hennes hjemmeside: www.gunnelie.no kan du lære deg bevegelsene til de ulike sangene. Siden august har vi spilt platen med barnegruppen, lært oss bevegelsene og lekt sangene sammen med barna. «Apekatten bongo» og «Gurimalla» er to av flere favoritter som barna synger, fantaserer og leker utifra. Vi har vært på jakt etter apekatten bongo i skogen, lett i trærne, og hørt apekatten på taket, noen av barna tror også at apekatten bongo bor på taket vårt i barnehagen.


Foreldrene henger seg på

Vi har hatt fokus på å få med oss foreldrene også, og informert i månedsskrivet pedagogisk fokus om hvilke sanger vi synger og hvilke bevegelser sangene har, slik at de kan synge sangene hjemme med barna sine.

Her kan du lese mer om hvorfor Ingunn (Gunnelie) valgte å lage ny barnemusikk:







Ta med musikken ut

Det er ikke bare inne vi kan høre på musikk. Ta med en liten eller stor høytaler ut på lekeplassen eller ut i skogen og tilføy noe nytt til uteleken eller oppdagelsesturen i skogen. På Spotify og Tidal finner man ulike sjangre og lyder som kan legge det lille ekstra i hverdagen til barnegruppen. Nå som høsten er her, og det begynner å bli kaldere ute er det supert å ta med musikken ut slik at barna kan danse seg gode og varme. Spillelisten "Sangfoni" er virkelig å anbefale, fenger både barn og voksne.



Kommentarer

Populære innlegg