Barnehagestart


Barnehagestart
 «Velkommen til barnehagelivet! Oppstart og tilvenning for barn og voksne» (Kommuneforlaget).

Noen ganger kan man tro at man blir litt sprø av spenningen som irrer i kroppen noen uker før poden skal begynne i barnehagen. Dere har hatt et så fint år sammen hjemme, og så skal dere som foreldre begynne å jobbe igjen, og barnet skal tilbringe sine hverdager sammen med andre, fremmede mennesker. Det er klart det er en overgang! Det er klart det er normalt å kjenne seg litt spent i denne prosessen, noe annet hadde vært rart – hadde det ikke? Jeg tenker at det er et sunnhetstegn på et godt foreldreskap at dere føler litt engstelse. MEN husk at blir den for sterk, så sterk at dere ikke får sove om natten, så er det kanskje lurt å snakke med noen andre foreldre med god erfaring, eller ta kontakt med barnehagen. Vi er her for dere, og hjelper dere gjerne med å tenke litt annerledes i forhold til barnehagestart. Ovenfor barnet er det viktig at dere er positive og snakker om alt barnet vil få oppleve i barnehagen.

Tenk dere en hverdag som er tilrettelagt fullt og helt for barnet deres… Hele dagen! Her får barnet møte andre barn på samme alder, leke med materialer de ikke har tilgang på hjemme, få nye opplevelser og utfordringer i ute og innemiljøet, bli kjent med nye voksne som vil gi dem masse oppmerksomhet og omsorg, og få være en del av et fellesskap der alle barn vil få medvirke i hverdag og prosjektarbeid.
De aller fleste av dere har sikkert vært på tilvenningsbesøk i barnehagen i løpet av våren, og vært på et informativt foreldremøte for nye foreldre. HUSK å les igjennom informasjonen dere har fått fra barnehagen. Noen av disse mappene kan virke litt voldsomme kanskje, men innimellom kan dere få besvart noen av spørsmålene som surrer oppi hodet.

Landets barnehager er forskjellige, like forskjellige som oss mennesker, og tilvenningsrutinene er derfor veldig ulike. De aller fleste barnehager begynner å gå bort fra 3-dagers tilvenningen, noe jeg håper de fleste av dere ser på som positivt. 3- dager sammen med mamma eller pappa er alt for lite for de aller fleste  ettåringer der ute. Selv om de fleste av dere bare har krav på 3 dager med permisjon for å være med barnet i tilvenning, så er det lurt å tenke at dere kan ta 3 dager hver, og hvis dere tror dere vil trenge mer tid, så hold av noen feriedager/avspasseringsdager. Det vil ikke si at dere trenger å være sammen med barnet deres hele dagen, hver dag, men ha muligheten til å gi barnet korte dager en periode, til barnet har funnet seg tilrette i barnehagen😃

Vi tror vi kjenner barnet vårt så godt til å vite hvordan overgangen fra hjem til barnehage vil bli, men mange blir overrasket over reaksjonen til barnet. Noen får en aha opplevelse på hvor bra det gikk, barnet bare elsker barnehagelivet og blir lett kjent med de nye omsorgspersonene og barna, mens andre klamrer seg fast til foreldrene og trenger litt mer tid. Det er også de barna som vinker lett hadet, og enser ikke foreldrene mens de er der, og som får en reaksjon etter noen dager eller få uker. Selv om barnet har vært mye sammen med andre familiemedlemmer, venner eller vært fast medlem i barneparkeringa på treningssenteret, så er denne overgangen litt annerledes. Dette blir den nye hverdagen til barnet, hver dag, 5 dager i uken, fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Det som gjør at vi trenger en god tilvenning, en såkalt tilknytningsperiode er for at barnet skal bli kjent, bli trygg på de nye omsorgspersonene – sin tilknytningsperson – sin nye hverdag.
Sammen med dere skal vi danne en trygg og god relasjon ovenfor og med barnet, lytte til barnets historie så langt i livet, og lære barnet å kjenne gjennom interesser og det vante hverdagslivet hjemme. Her er noen spørsmål dere kan forberede dere på før "bli kjent" samtalen under tilvenningen (spørsmålene er hentet fra Brandtzæg mfl., 2013, s. 102).

  • -        Generelt om barnet (væremåte, temperament, sårbarhet, fødsel, utviklingshistorie)
  • -        Hva liker barnet å holde på med? Leke med?
  • -        Har barnet en koseklut, et kosedyr, eller en favorittleke?
  • -        Måltid (hva liker barnet å spise, er det noe barnet ikke tåler eller ikke liker å spise?)
  • -        Soving/hviling/renslighet (spesielle vaner, sovetid?)
  • -        Har barnet noen fysiske plager?
  • -        Hvem er viktige omsorgspersoner for barnet utover nærmeste familie?
  • -        Spesielle ting som har skjedd i barnets historie som barnehagen bør vite om?
  • -        Er det noe annet barnehagen bør vite eller følge opp?
  • -        Hvordan opplever dere det er å la barnet begynne i barnehage?
  • -        Spesielle ønsker?

Et annet spørsmål jeg personlig er opptatt av å spørre foreldrene om er hva slags musikk barnet er vant til å lytte til hjemme. Musikk er virkelig effektfullt nesten som et trygghetsobjekt, og får barnet lytte til samme musikk som det hører på hjemme, så kan det gjøre underverker i en sårbar tid.

Trygghetssirkelen – Circle of security (Cooper, Hoffman, Marvin & Powell, 1999).

På denne måten jobber vi for at barnet skal oppleve oss som trygge, omsorgsfulle, tilstedeværende voksne som ser barnet og er en del av barnets utforskning og lek. Vi sitter på gulvet med barnet og viser interesse for det barnet måtte interessere seg for, og når barnet blir sliten eller trenger trøst og påfyll er vi der med vårt trygge fang. Som voksne er vi alltid større, sterke, klokere og god, vi følger barnets behov og når det blir nødvendig tar vi ledelsen. Vi er autoritative (Pål Roland) voksne som er omsorgsfulle, varme, engasjert i leken, samtidig med trygge rammer og tydelige grenser. Dette er også en god måte å være forelder på hjemme.

Hva trenger barnet i barnehagen?
  •       Skiftetøy (ikke for lite, ikke for mye)
  •        Drikkeflaske (?)
  •      Bleier
  •         Gode sko som er lett å få på, evt. termosokker hvis barnet ikke går ennå.
  •         Lett vannavstøtende parkdress
  •        Regntøy og støvler
  •         Trygghetsobjekt(er) – smokk, koseklut, dyne, pute, dukke, bil eller annet barnet bruker for å       finne roen.
  •         En god barnehagevogn. HUSK at barnet ditt skal sove i denne vognen i flere timer hver dag, hele uken, kanskje i 1,1.5 til 2 år. Finn en bred vogn med lange nok seler slik at det går an å feste barnet med vinterpose/skinn/dyne. Den første tiden kan det hende at vi tar med vognen inn og bruker den som et trygghetsobjekt, men da må barnet være kjent med vognen, så det er lurt å begynne å bruke den i god tid før barnehagestart.
  •        Husk også å navne alt av klær og utstyr – også myggnetting og regntrekk til vognen.


Avskjed
Etter en tid med tilvenning sammen med dere foreldre, er det på tide å vinke hadet og reise på jobb. Et tips for noen barn kan være å levere til frokostmåltidet i barnehagen, slik at barnet får en rolig start med få barn der det kan være med på opptrappingen av energinivået. Noen barn blir så vant til å starte dagen med matpakken sin, at det blir helt feil når foreldrene har god tid på morgenen og vil ha en deilig, rolig start hjemme med barnet sitt. Uansett valg av rutine, så kan det være lurt med litt faste rutiner til å begynne med. Hvis dere har mulighet til å levere og hente til sånn nogenlunde faste tider, så er det godt og forutsigbart for barnet. 

Noen har tipset meg om hvor effektfullt det var å la barnet gå selv fra bilen og inn i barnehagen. Et annet råd kan være å ha et fast vinke-rituale, f.eks i et fast vindu i barnehagen. Noen barnehager lager også egne vinkevinduer der barna kan vinke hadet gjennom en morsom ape f.eks.

Noe av det aller viktigste med avskjeden er at dere går når dere har sagt hadet til barnet. Ikke nøl og kom tilbake igjen, da viser dere barnet at dere er usikre og barnet tror at det har mulighet til å være med dere hjem igjen. Prøv også å hold tilbake følelsene slik at ikke barnet ser at dere gråter og er triste i denne situasjonen. Jeg vet det er vanskelig den første tiden! Lag heller en avtale med tilknytningspersonen til barnet om å sende dere en sms når barnet har roet seg og er i god lek, eller spør om dere kan ringe barnehagen. Ikke gå med vondt i magen en hel dag, uvitende om hvordan barnet har det i barnehagen. Lov meg det😊

Hvor lang tid trenger barnet?
Flere har spurt meg om hvor lang tid barnet trenger for å venne seg til det nye livet i barnehagen. Det er det veldig vanskelig å svare på, nettopp fordi alle barn er forskjellige, noe alle de som skal ta imot barna deres også er. Noen trenger kort tid, andre trenger lengre tid. Her er noen gode tips til hva dere kan gjøre allerede nå for å gjøre overgangen litt mykere for barnet deres:
  •         Øv på å vinke hadet
  •        La andre passe barnet i korte og litt lengre økter uten dere foreldre
  •        Ta i bruk barnehagevogna og la barnet sove i den noen uker før barnehagestart med det        innholdet som skal være med i barnehagen slik at det blir en trygg og kjent lukt i vogna.
  •        Besøk barnehagens uteområde, lek og bli kjent sammen med barnet deres
  •        Avtal besøksdager med barnehagen, spesielt hvis dere ikke har blitt invitert ennå, eller starter senere på høsten.


Må barnet kunne noe spesielt?
Flere har også spurt meg om barnet må kunne noe spesielt før det starter i barnehagen, og det må det ikke. Vi tilpasser hverdagen for barnet den første tiden til barnet er klar for å gå over i barnehagens rutiner.

Må barnet være i barnehagen hver dag?
Et annet spørsmål jeg har fått: Må barnet være i barnehagen hver dag? Hele åpningstiden? Svaret er nei! Det er dere som bestemmer om barnet skal starte i barnehagen. Det er dere som bestemmer når barnet skal bli levert og når barnet skal hentes. Hvis dere ønsker å ta fri fra barnehagen så gjør dere det når dere vil og hvor lenge dere vil. Det er helt opp til dere. Men det er fint om dere sier ifra hvis barnet skal ha fri, og hvor lenge barnet skal være borte, dette gjelder også når barnet blir syk. Vi trenger denne informasjonen for å kunne planlegge hverdagen og for å vite hvor mange voksne vi trenger å være.

For barnet sin del så er det viktig med forutsigbarhet og trygge, kjente hverdager. I tillegg er det viktig å bli en del av fellesskapet i barnehagen og få seg venner. De fleste barnehager har en ukeplan eller månedsplan og faste dagsrutiner. Snakk med barnehagen om når barnet bør komme for å få med seg dagens planlagte aktiviteter.

Ettermiddagene
Etter barnehagen vil dere merke at barnet er fullstappet av nye inntrykk. Noen er såre, gråter mye, trøtte og slitne, andre aktive og finner ikke roen. Uansett reaksjon så er det viktig at barnet får rolige ettermiddager. Barnet har vært med på mye spennende i barnehagen, og trenger ikke å aktiviseres for mye når det kommer hjem. Mange foreldre føler på at de har vært lenge borte fra barnet og ønsker å finne på noe spesielt på ettermiddagene, men det barnet trenger mest av alt på denne tiden er et godt, varmt, trygt fang, kos og ro sammen med sine aller nærmeste.

Det krever et godt samarbeid mellom hjem og barnehage for å sikre barnet en god barnehagehverdag. Er det noe dere lurer på, er mindre fornøyd med eller svært fornøyde med, så ta kontakt og gi beskjed.

Helt til slutt: Er det noe dere lurer på angående barnehagestart, bytte av barnehage eller overganger innad i barnehagen, så er det bare å stille spørsmål, så skal jeg svare så godt jeg kan for å hjelpe😊


Kommentarer

Populære innlegg