Bli-kjent samtalen


Bli-kjent samtalen

I boken «Velkommen til barnehagelivet! Oppstart og tilvenning for barn og voksne» (Kommuneforlaget, 2015) kaller jeg den første samtalen med foreldrene etter oppstart for oppstartsamtale. Med årene har jeg funnet ut at begrepet oppstartsamtale blir litt kaldt. Den første samtalen handler om å bli bedre kjent med de nye familiene, og da spesielt barnet som vi skal bli godt kjent med, derfor har jeg valgt å kalle den første samtalen for «Bli-kjent samtalen». Samtalen gjennomføres gjerne på dag to eller tre under tilvenning, og her prøver jeg å gjøre noen lure grep for at samtalen skal føles så avslappende og naturlig som mulig. Etter at vi har lagt barnet sammen går vi inn og henter oss en kopp med kaffe og setter oss ute i solen, ikke så langt unna vognen til barnet. Foreldrene slapper ekstra godt av når de kan se barnet sitt, i tillegg er det mye mer avslappende å ha samtalen utendørs enn inne på et lite, trangt kontor. Dette blir en start på en relasjon som skal vokse og gro, kanskje i flere år frem i tid.

Spørsmål til «Bli-kjent samtalen»

For å bli bedre kjent med barnet ber jeg foreldrene om å fortelle om barnets første leveår. Hvordan opplever de barnet sitt? Barnets væremåte og humør? Barnets utvikling så langt? Noe fra fødselen som er viktig for barnehagen å vite om? Er barnet født for tidlig, for sent? Noen komplikasjoner som påvirker eller vil påvirke barnets utvikling?

Følger barnet kurven sin? Har dere blitt fulgt opp på helsestasjonen?

Har barnet søsken? Vant til å være sammen med andre barn? Barselgruppe?

Barnets rutiner i hverdagen? Sovetider, måltider, søvn på natten, vaner ved legging, vaner under måltider, allergier?

Er barnet vant til å sove ute eller inne på dagtid? Vogn eller seng?

Har barnet et eller flere trygghetsobjekter? (smokk, klut, bamse, dukke, bil, pinne, dyne, pute, etc..)

Har barnet vært borte fra dere som foreldre dette første leveåret? Vært sammen med besteforeldre eller andre nære omsorgspersoner? Sovet borte? Dagmamma? Vært på barnepass på treningssenter? Annet?

Hva liker barnet å leke med hjemme? Hvilke leker fenger barnet spesielt? Liker barnet seg ute?

Hva slags musikk er barnet vant til å høre på hjemme? Noen spesielle sanger dere synger ofte for barnet?

Hvilke forventninger har dere til barnehagestart? Har dere noen tanker om hvordan dere ønsker at samarbeidet skal være? Noen ønsker?

Forberedt til samtalen
Før samtalen får de nye foreldrene et skjema med spørsmål som de kan forberede seg på til «Bli-kjent samtalen». Ofte er det en av foreldrene som følger barnet gjennom tilvenningen, og da er det fint å kunne forberede seg til samtalen sammen, slik at begge stemmene kommer med. På denne måten får også barnehagen den informasjonen vi trenger for å bli bedre kjent med barnet før det skal være alene uten sine foreldre i barnehagen. Jo mer vi vet om hva barnet er vant med i sin trygge atmosfære hjemme, jo enklere blir det å få barnet til å trygges i barnehagen sammen med oss.

Lykke til med barnehagestarten alle nye foreldre og barn der ute😊

Kommentarer

Populære innlegg